Gerookte kip
Nu we al een tijdje suikervrij eten, valt het steeds meer op in hoeveel dingen suikers toegevoegd zitten. Zo ook gerookte kip, terwijl dit zelf gemaakt echt veel lekkerder is, en ook nog is zonder allemaal onnodige toevoegingen.
Voor dit recept heb je wel een rook oven nodig en veel tijd. Wel makkelijk hier aan is dat je grote hoeveelheden kan maken en daarna in kan vriezen. In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden houdbaar
Wou gebruiken meestal 4 liter water en een stuk of 10 kipfilets.
Verder heb je voor dit recept nodig:
pekel
100 gram zout per liter water
1 laurierblad per 2 liter water
peper korrels
jeneverbessen
hoeveel kipfilet je wilt maken.
roken
rookoven
rookhout
vlees thermometer
Dan kunnen we beginnen:
We beginnen met de pekel maken doe alle ingredienten behalve de kip in een grote pan. Breng dit aan de kook en laat even door koken tot het zout is opgelost. Laat de pekel afkoelen tot kamer tempratuur. Zodra die afgekoeld is kan de kipfilet er in. Deze moet een uur in de pekel marineren.
Na het pekelen kun je het beste de kipfilet natuurlijk laten drogen voor dat je ze in de rookoven doet.
Zet de rookoven aan, zodra deze boven de 100 °C is is die warm genoeg.
Voeg het rookhout toe, daarna kan de kip erin.
ze een thermometer in de kip zodat je de graden kan meten van de kip. Zodra deze op 63°C kan je een timer zetten op 15 minuten. Zolang de kip 15 minuten en hoger als 63°C verwarmt is, is die veilig om te eten.
Haal ze uit de rookoven.
De gerookte kip kan in de vriezer bewaard worden, let wel op dat het ongeveer 3 maanden goed blijft. Het best kun je ze dan vacuum verpakken, als je dat niet kunt, kan je ze ook in plasticfolie wikkelen en dan in de vriezer leggen. Dit zorgt ervoor dat er geen vriesbrand op je kip komt.