Gerookte kip
Nu we al een tijdje suikervrij eten, valt het steeds meer op in hoeveel dingen suikers toegevoegd zitten. Zo ook gerookte kip, terwijl dit zelf gemaakt echt veel lekkerder is, en ook nog is zonder allemaal onnodige toevoegingen.
Voor dit recept heb je wel een rook oven nodig en veel tijd. Wel makkelijk hier aan is dat je grote hoeveelheden kan maken en daarna in kan vriezen. In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden houdbaar
Wou gebruiken meestal 4 liter water en een stuk of 10 kipfilets.
Verder heb je voor dit recept nodig:
pekel
100 gram zout per liter water
1 laurierblad per 2 liter water
peper korrels
jeneverbessen
hoeveel kipfilet je wilt maken.
roken
rookoven
rookhout
vlees thermometer
Dan kunnen we beginnen:
We beginnen met de pekel maken doe alle ingredienten behalve de kip in een grote pan. Breng dit aan de kook en laat even door koken tot het zout is opgelost. Laat de pekel afkoelen tot kamer tempratuur. Zodra die afgekoeld is kan de kipfilet er in. Deze moet een uur in de pekel marineren.
Na het pekelen kun je het beste de kipfilet natuurlijk laten drogen voor dat je ze in de rookoven doet.
Zet de rookoven aan, zodra deze boven de 100 °C is is die warm genoeg.
Voeg het rookhout toe, daarna kan de kip erin.
ze een thermometer in de kip zodat je de graden kan meten van de kip. Zodra deze op 63°C kan je een timer zetten op 15 minuten. Zolang de kip 15 minuten en hoger als 63°C verwarmt is, is die veilig om te eten.
Haal ze uit de rookoven.
De gerookte kip kan in de vriezer bewaard worden, let wel op dat het ongeveer 3 maanden goed blijft. Het best kun je ze dan vacuum verpakken, als je dat niet kunt, kan je ze ook in plasticfolie wikkelen en dan in de vriezer leggen. Dit zorgt ervoor dat er geen vriesbrand op je kip komt.
Bananenbrood
Bananenbrood
Eigenlijk zou ik nog een pompoen recept schrijven, maar dacht nog eentje daar zit geen variatie in. Zo nu een andere recept waar de kids gek op zijn bananenbrood.
Wij zijn laatst in het bos geweest, normaal nemen we meestal lekkere warme chocolade melk en iets lekkers mee. Zo ook deze keer! Na overleg met de meiden werd het bananenbrood. Iets waarmee je eindeloos kan varieren, met stukjes chocolade, nootjes of gewoon lekker naturel maak je het elkeer weer iets anders en gaat die nooit vervelen. Als vervanger van chocolade melk hadden we hazelnoot chocolade melk dit proeft een beetje zoals hazelnootpasta.
Recept bananenbrood:
Ingredienten
2 cups fijn amandel bloem
3 extra rijpe bananen
2 eieren
1 eetlepel baking powder
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel vanille poeder.
Als je wilt kun je nog extra toevoegen denk aan walnoten, pecannoten of stukjes chocolade.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een cakeblik in.
Doe alle ingredienten samen en klop het tot een glad egaal beslag.
Doe het beslag in het cakeblik en als je wilt kun je er nog wat lekkere nootjes of chocolade stukjes overheen strooien.
Zet het in de oven
Na ongeveer 50-55 minuten is die klaar, je kan met een sate prikker controleren of die goed gaar is van binnen.
Laat de bananencake goed afkoelen. Als die afgekoeld is kun je de cake uit het cakeblik halen.
Na 24 uur kun je het het beste in de koelkast zetten, dan is die ongeveer nog 5 a 6 dagen houdbaar, ook kan je deze cake goed invriezen.
Pompoen lasagne
De tijd van het jaar dat pompoenen in overvloed zijn, eten wij veel pompoen. Zo ook afgelopen week, deze overheerlijke pompoen lasagne.
Wij aten altijd veel pasta’s en lasagne. Maar door ons gluten vrije dieet werd dat het niet meer. Hierdoor ben ik opzoek gegaan naar een alternatief. Eerst hebben we het geprobeerd met courgette bladeren, wat wel lekker was. Maar het miste de bite van de lasagne bladderen. Hierdoor zijn we verder gaan zoeken. Tot ik in de ‘Albert Heijn; lasagne bladeren van pompoen zag liggen. Dat leek me wel wat! We zijn het gaan proberen. Hier ons resultaat.
De cashew saus, is een alternatief voor de gebruikelijke bechamel saus, ik had het nog nooit geprobeerd zo dit was een nieuwe voor mij.
Tips!
De pompoen bladeren kan je bij de albert heijn kopen, maar je kan het ook zelf maken. Heel eenvoudig met een madoline.
Maak er een lekkere salade bij en je krijgt nog extra vitamine en groente binnen.
Deze lasagne kan je goed invriezen. Zodat je wanneer je haast hebt een snelle maaltijd kan klaarzetten.
Pompoen lasagne
(6 personen)
Ingrediënten
Eetlepel olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 knoflooktenen (klein gehakt/geperst)
500 gram kilo half om half gehakt of rundergehakt.
1 courgette (geraspt)
2 middel grote wortels (geraspt)
1/4 theelepel zout
1 theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel Italiaanse kruiden.
1 blik tomaten blokjes (400gram)
1 blikje tomaten puree (75 gram)
Fles pompoen bladeren (zelf te snijden of te krijgen bij de AH)
Cashew saus
2 cups cashew noten (geweekt in gekookt water voor minimaal 10 minuten)
4 knoflook tenen (klein gehakt/geperst)
1, 1/3 cup amandel melk
Verse basilicum (handje vol)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190 graden
Pak een grote hapjespan, doe er een scheut olijfolie in en bak hier in de ui en 2 tenen knoflook, tot de ui zacht word.
Voeg het gehakt & het zout toe. Wanneer het gehakt een mooie bruine kleur krijgt en uit elkaar begint te vallen, kun je ook de wortels en courgette toevoegen. bak het nog eventjes goed door.
Als de gehaktmix goed gaar is, kun je de oregano, tomatenpuree en tomatenblokjes toevoegen. Kook deze nog op zacht vuur voor ongeveer 10 minuten.
Cashew saus
Doe de uitgelekte cashewnoten, met de 2 tenen knoflook en de amandelmelk in een power blender. Maak het tot een egale mix. Zorg ervoor dat er geen kleine stukjes in blijven zitten. Doe het in een kom en voeg de verse basilicum toe.
Pak een oven schaal. Doe hier een laag tomatenvlees saus in en volg met een laag pompoen bladeren. Top het met een laagje cashewsaus en herhaal elke laag opnieuw tot dat alles op is. Eindig met een laag of cashewsaus.
Daarna kan het in de oven, voor ongeveer 45-50 minuten. Kijk af en toe even of je die niet aanbakt. Als de bovenkant te snel bruin word kun je er een laag aluminium folie overheen doen, dan gaart die wel goed maar verbrand die niet.
Strooi er nog wat verse peterselie of basilicum op en je bent klaar om de lasagne te serveren!
Eet smakelijk!
Pompoen puree
Pompoen puree maken.
makkelijk en lekker.
Wanneer je pompoen pancakes of pompoen cake wilt maken. Dan is de kans groot dat je pompoen puree nodig hebt. In veel engelstalige recepten staat voor het gemak een blik pompoen puree. Dit is alleen in Nederland erg lastig te krijgen. Maar wees nou eerlijk, zelf maken is hartstikke makkelijk en ook nog eens lekkerder ;) (al zeggen wij het zelf…)
In de oven
Benodigdheden:
Een pompoen naar keuze. Zelf gebruik ik het liefst een mooie oranje pompoen, die je bijna in elke supermarkt kan krijgen.
Een oven (voorverwarmd op 180 C)
Olijfolie naar smaak
Ovenschaal of bakplaat
Stappen:
verwarm de oven voor op 180 C
Halveer de pompoen en ontpit deze. Dit gaat het makkelijkst met een lepel. Schraap de pitten & vruchtvlees eruit (tip: Je kan de pitten roosteren en bewaren voor een snack o.i.d.)
Snijd de pompoen in stukken. Stukken van ongeveer 2 cm. Wij schillen bewust de pompoen niet, aangezien deze lekker zacht word en veel smaak bevat.
Leg ze op de bakplaat of ovenschaal en zet ze voor ongeveer 40-45 minuten in de oven. Zodat ze lekker zacht worden.
Pureer met een staafmixer de stukken pompoen tot een gladde puree en et voila c’est finit.
Stomen
Zet een stoompan met voldoende water op het vuur.
Halveer de pompoen en ontpit deze. Dit gaat het makkelijkst met een lepel. Schraap de pitten & vruchtvlees eruit.
Snijd de pompoen in stukken. Stukken van ongeveer 2 cm. Wij schillen bewust de pompoen niet, aangezien deze lekker zacht word en veel smaak bevat.
Plaats de pompoen in de stoompan.. Meestal zijn ze binnen een half uur tot 45 minuten gaar. Dit ligt o.a. aan de soort en de grote van de stukken pompoen. (ze zijn gaar als je de pompoen kan doorprikken).
Pureer de pompoen met een staafmixer tot een gladde puree.
We hebben gemerkt dat stomen of in de oven het beste werkt. Koken kan ook, maar daar werd onze pompoen puree erg waterig van.
Veel bak plezier gewenst!
Paleo pompoen pancakes
Overheerlijke Paleo pompoen pancakes!
Geschikt als ontbijt en favoriet bij de kids.
Ik ben zelf iemand die snel het ontbijt overslaat omdat ik het moeilijk vond om ‘s ochtends vroeg te eten. Maar de kinderen moeten wel eten, dus dan eet je zelf weer sneller. Alleen dan is de grote vraag wat vinden (onze) kinderen lekker, want met een bloemkoolpap, of zoete aardappel toast zoals je wel eens op pinterest ziet, doe je mijn kinderen ieder geval geen plezier.
De afgelopen maand zijn we begonnen met paleo eten, waar de kids soms best wel moeite mee hebben, geen havermout pap meer als ontbijt. Iets waar ze beide heel gek op zijn. Maar ook geen verse broodjes meer in het weekend. Dus, wat kan je dan nog wel eten? Was een van de vragen die mijn dochter stelde. Dat ben ik gaan uitzoeken. Op pinterest kom je heel veel ‘inspirende recepten’ tegen. Alleen deze zijn niet even geschikt, vooral als je met een week budget voor boodschappen te doen hebt. Want dan kan je beter de recepten met amandelpasta of speciale ingrediënten laten staan. We hebben leuke recepten gevonden, zoals pumpkin pancakes, appelmuffins en bananenbrood.
Ondertussen vind ze het geweldig om te helpen met bakken, het liefst de dag ervoor want dat scheelt ‘s ochtends veel tijd. We proberen elke week een nieuw recept uit. Al moet ik zeggen dat niet alles even lekker is, zorgt het wel voor mooie herinneringen met mijn kinderen.
Voor morgen staan deze overheerlijke pompoen pancakes op het menu.
Voor dit recept gebruik ik zelf gemaakt pompoen puree. Hoe deze gemaakt word is te vinden op:
Hier het recept:
Healthy Pumpkin Panckes (paleo)
Ingredienten:
3/4 cup amandel meel
1/4 cup arrowroot meel
1 theelepel baking powder
1/2 theelepel pompoen kruiden
3 eieren
1/4 cup pompoen puree
1/2 theelepel vanilla
3 eetlepels hazelnoot melk
1 theelepel appel azijn
instructies
voeg de hazelnootmelk en de appelazijn bij elkaar in een kom en zet apart
Voeg in een nieuwe kom de amandelmeel, arrowroot bloen, baking powder en pompoen kruiden samen.
Split de eieren, en klopt het eiwit op tot een stevig schuim.
voeg de eidooiers, pompoen puree, vanille en de hazelnoot melk mix in een aparte komt samen.
Voeg nu alle natte en droge ingredienten samen, en klop/roer tot een glad beslag
Verwarm de pan, op gemiddeld vuur en spray wat coconut of avocado olie erin, kan ook een beetje ghee in de pan doen.
Doe een soeplepel in de pan, en wacht tot er bubbels uit het beslag doorkomen.
draai ze om, en wacht een 30 seconde tot een minut, zodat die kant mooi goud bruin gebakken is.
herhaal dit tot het beslag op is.
voeg je favorite toppings toe, wat noten, maple siroop of pure chocolade doen het altijd goed.
tip: vers fruit vinden de kinderen heerlijk er op en als je ‘s ochtends nog even tijd heb kan je ook wat appeltjes met kaneel stoven.
Wat is paleo?
uitleg over het paleolifestyle
De paleo lifestyle wat houdt het in?
Het paleodieet, of lifestyle zoals vele het liever noemen, is gebaseerd op de voeding die onze voorouders in de oertijd aten. In de tijd dat jagen en verzamelen nog de belangrijkste bronnen van voedsel waren. ipv de landbouw van tegenwoordig.
Het dieet bestaat voornamelijk uit, vis, vlees, groenten, fruit en noten. Wat er vermeden word zijn: granen, peulvruchten, zuivel, geraffineerde suikers en verwerkte olien.