Pompoen lasagne
De tijd van het jaar dat pompoenen in overvloed zijn, eten wij veel pompoen. Zo ook afgelopen week, deze overheerlijke pompoen lasagne.
Wij aten altijd veel pasta’s en lasagne. Maar door ons gluten vrije dieet werd dat het niet meer. Hierdoor ben ik opzoek gegaan naar een alternatief. Eerst hebben we het geprobeerd met courgette bladeren, wat wel lekker was. Maar het miste de bite van de lasagne bladderen. Hierdoor zijn we verder gaan zoeken. Tot ik in de ‘Albert Heijn; lasagne bladeren van pompoen zag liggen. Dat leek me wel wat! We zijn het gaan proberen. Hier ons resultaat.
De cashew saus, is een alternatief voor de gebruikelijke bechamel saus, ik had het nog nooit geprobeerd zo dit was een nieuwe voor mij.
Tips!
De pompoen bladeren kan je bij de albert heijn kopen, maar je kan het ook zelf maken. Heel eenvoudig met een madoline.
Maak er een lekkere salade bij en je krijgt nog extra vitamine en groente binnen.
Deze lasagne kan je goed invriezen. Zodat je wanneer je haast hebt een snelle maaltijd kan klaarzetten.
Pompoen lasagne
(6 personen)
Ingrediënten
Eetlepel olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 knoflooktenen (klein gehakt/geperst)
500 gram kilo half om half gehakt of rundergehakt.
1 courgette (geraspt)
2 middel grote wortels (geraspt)
1/4 theelepel zout
1 theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel Italiaanse kruiden.
1 blik tomaten blokjes (400gram)
1 blikje tomaten puree (75 gram)
Fles pompoen bladeren (zelf te snijden of te krijgen bij de AH)
Cashew saus
2 cups cashew noten (geweekt in gekookt water voor minimaal 10 minuten)
4 knoflook tenen (klein gehakt/geperst)
1, 1/3 cup amandel melk
Verse basilicum (handje vol)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190 graden
Pak een grote hapjespan, doe er een scheut olijfolie in en bak hier in de ui en 2 tenen knoflook, tot de ui zacht word.
Voeg het gehakt & het zout toe. Wanneer het gehakt een mooie bruine kleur krijgt en uit elkaar begint te vallen, kun je ook de wortels en courgette toevoegen. bak het nog eventjes goed door.
Als de gehaktmix goed gaar is, kun je de oregano, tomatenpuree en tomatenblokjes toevoegen. Kook deze nog op zacht vuur voor ongeveer 10 minuten.
Cashew saus
Doe de uitgelekte cashewnoten, met de 2 tenen knoflook en de amandelmelk in een power blender. Maak het tot een egale mix. Zorg ervoor dat er geen kleine stukjes in blijven zitten. Doe het in een kom en voeg de verse basilicum toe.
Pak een oven schaal. Doe hier een laag tomatenvlees saus in en volg met een laag pompoen bladeren. Top het met een laagje cashewsaus en herhaal elke laag opnieuw tot dat alles op is. Eindig met een laag of cashewsaus.
Daarna kan het in de oven, voor ongeveer 45-50 minuten. Kijk af en toe even of je die niet aanbakt. Als de bovenkant te snel bruin word kun je er een laag aluminium folie overheen doen, dan gaart die wel goed maar verbrand die niet.
Strooi er nog wat verse peterselie of basilicum op en je bent klaar om de lasagne te serveren!
Eet smakelijk!